Szare kluchy

Szare kluchy to ulubione danie rdzennych Poznaniaków i Wielkopolan. Jak na poznańskie pyry przystało są to kluski z ziemniaków . Podajemy je ze skwarkami z boczku lub wędzonki z ugotowaną kiszoną kapustą.

Składniki:

1.    2 kg ziemniaków
2.    10 łyżek pszennej maki
3.    10 dag boczku wędzonego
4.    2 jajka
5.    2 cebule
6.    sól

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i ucieramy na drobnej tarce. Z przetartych ziemniaków odciskamy sok, najlepiej przez płócienny woreczek. Odsączoną masę mieszamy z mąką, jajami i solą. Zagotowujemy  wodę z solą. Ciasto nakładamy na pokrywkę i zsuwamy łyżką  niewielkie kawałki ciasta do wrzącej wody. Gotujemy kilka minut. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżka cedzakową. Boczek kroimy i podsmażamy, dodajemy cebulę, rumienimy.  Tłuszczem z boczkiem i cebula polewamy kluski.