Szare kluchy
Szare kluchy to ulubione danie rdzennych Poznaniaków i Wielkopolan. Jak na poznańskie pyry przystało są to kluski z ziemniaków . Podajemy je ze skwarkami z boczku lub wędzonki z ugotowaną kiszoną kapustą.
Składniki:
1. 2 kg ziemniaków
2. 10 łyżek pszennej maki
3. 10 dag boczku wędzonego
4. 2 jajka
5. 2 cebule
6. sól
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i ucieramy na drobnej tarce. Z przetartych ziemniaków odciskamy sok, najlepiej przez płócienny woreczek. Odsączoną masę mieszamy z mąką, jajami i solą. Zagotowujemy wodę z solą. Ciasto nakładamy na pokrywkę i zsuwamy łyżką niewielkie kawałki ciasta do wrzącej wody. Gotujemy kilka minut. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżka cedzakową. Boczek kroimy i podsmażamy, dodajemy cebulę, rumienimy. Tłuszczem z boczkiem i cebula polewamy kluski.